Masac

Fotografia mea
braila, Romania
pescuit,pasiunea vietii mele!!!

25 apr. 2010

Cozonac cu rahat



COZONAC CU RAHAT


Cozonacul prevesteste una dintre cele mai importante sarbatori din tara noastra:CRACIUNUL!

Ingrediente:
1 kg faina
50 g drojdie
250 g zahar
550 ml lapte
200 g unt
5 galbenusuri
1 lingura rasa sare
coaja de lamaie si portocala
esenta de rom si vanilie
rahat,mac




Poza cu ingrediente:

Se pune faina intr-un lighean,dupa ce se cerne de 2 ori pentru a fi mai pufoasa

Incalzim laptele intr-o craticioara si dizolvam in el zaharul si zaharul vanilat

Se pregateste drojdia:se dizolva cu ajutorul a 3 linguri de lapte caldut si se amesteca cu putina faina ca in poza de mai jos.Apoi presaram peste maia o mana de faina dupa care lasam la dospit 15 minute.
Intr-o craticioara se dizolva untul

laptele si untul:ATENTIE--laptele si untul trebuie sa fie caldut nu fiebinte atunci cand se adauga la compozitie

Intr-un castron se bat cele 5 galbenusuri de ou presarate cu o lingura de sare,apoi se adauga coaja de lamaie si portocala si se amesteca pana se omogenizeaza

Se adauga amestecul de oua la faina si cantitatea de lapte caldut(laptele se adauga treptat)si incepem sa amestecam cu mana incet adaugant treptat laptele caldut si uuntul topit
Se framnata aluatul timp de 30 minute,dupa care se pune un servet peste aluat si se lasa la dospit 1 ora si jumatate

In acest timp se pregateste rahatul(se taie cubulete mici)si tavile de copt(hartie de copt)

Dupa ce aluatul a crescut se imparte in 4 parti egale.Se intind foile


Se pune rahatul


Se ruleaza foile


Se impletesc cele 2 foi rulate


Se aseaza in tava,se unge cu ou amestecat cu lapte si se presara deasupra mac,se mai lasa la dospit cam 20 minute si apoi se baga in cuptorul preincalzit la copt timp de 45 minute


Acesta este rezultatul




pofta buna!!!

Un comentariu:

  1. Felicitari pentru blogul realizat si postarea a cat mai multor retete!

    RăspundețiȘtergere